Is 'change' stiekem meer een transformatie die vraagt om hefbomen, bij de buren kijken en tot 1000 tellen? Dat en meer in een blog met hersenspinsels over toekomstige verander opdrachten.
'Changemakers zien er zo uit' kopt het artikel. Het maakt me nieuwsgierig. Geïnteresseerd lees ik het interview met Annemieke Roobeek en Guido Braam, waarin ze uitleggen wat het vraagt om een changemaker te zijn.
Het zet me aan het denken over veranderingen. Echte change; wat vraagt dat eigenlijk van een veranderkundige? Echte change; verandering die een beweging in gang zet en zorgt dat deze blijft stromen en de onderliggende structuur daadwerkelijk verandert.
Vijf opvallende uitspraken in het interview omgezet in tips voor changemakers of een veranderkundige met een verander-opdracht. Met boeiende vragen die me bezighouden.
Tip #1 - Wees een hefboom
Daar draait het om: Die vastgeroeste systemen doorbreken door een positieve hefboom te zijn. Een mooie woordcombinatie; doorbreken, hefboom en positiviteit. Zeker als je een verander-opdracht krijgt. De verandering is dan feitelijk van een ander en jij maakt je daar hard voor.
Is een hefboom een momentum in de verandering? Is dat het kantelpunt? Een persoon? Eenmalig? Of is de verandering op zich de hefboom om het systeem te kunnen (blijven) doorbreken.
In veranderingen voel ik me vaak die hefboom. Diegene die zorgt dat de beweging, de verandering, in gang komt. En toch twijfel ik daaraan. Wat als ik, als externe, vertrek? Wat of wie zorgt dan voor die blijvende beweging?
Boeiend.
Tip #2 - Rijp
Meer vlieguren. Meer ervaring. En vooral veerkrachtig zijn. Dat is zeker herkenbaar. Moet je daarvoor ook ouder zijn? Nee, dat geloof ik niet. Wel het nodige hebben meegemaakt en dat staat soms los van je leeftijd.
"Het is een proces van menselijke rijping en incasseringsvermogen" – Annemieke Roobeek
Tip #3 - Tel tot 10, nee tot 1000 en verder...
Eindeloos geduld hebben. De moed niet opgeven en het lef om door te gaan. Zeker als changemaker in een proces waar je bij betrokken bent/blijft. Als veranderkundige in een tijdelijke opdracht heb je ook geduld nodig. Het geduld van de opdrachtgever speelt dan zeker een cruciale rol. Geregeld heb ik meegemaakt dat deze een verandering in 3 of 6 maanden doorgevoerd wilde hebben. 'Door-voeren', weer zo'n woord. Dat is toch anders dan in beweging brengen en de structuur ook echt van binnenuit veranderen. Dat is meer een change.
Een verandering die je als externe in gang kan zetten, maar niet stopt na je vertrek. Om die reden is het de vraag of ik volgende keer de opdracht als 'project' aanneem. Want hebben we wel een eindpunt in een change?
Tip #4 - Wat zouden de buren doen?
Meer nog dan integraal, multidisciplinair of ketendenken. Niet alleen kijken naar de verschillende aandachtsgebieden in de verandering. Kijk vooral ook naar de keten. Beide gezichtspunten worden regelmatig vergeten in een verandering. Laat staan wat 'de buren doen'; organisaties die totaal niet betrokken zijn in de keten of de organisatie. Wat kun je van hen leren in de verandering waarvoor je staat? Maak daar tijd voor vrij.
Ken je de kok die reizen naar het buitenland maakt? De logistiek manager in de zorg die een werkbezoek op Schiphol brengt? De organisatie adviseur die een designbeurs bezoekt?
Tip #5 - Hoe lang blijf je?
Die 'organisatieadviseur die een designbeurs bezocht' was ik. Op expeditie met het Sioo om te leren van anderen. In de workshop over social design leerde ik dat change een andere betrokkenheid vraagt om écht succesvol te zijn. Iemand die jarenlang betrokken is bij de verandering. Die vanuit de basis mee bouwt, acties onderneemt en de beweging blijft voeden.
Dat wetende kijk ik anders naar externe veranderopdrachten. Zie ik de overdracht binnen de verandering naar 'ambassadeurs' als essentieel om de beweging aan te blijven jagen. Na de aanzet door een externe, als dat nodig is. Of zou je zelfs de opdracht als veranderkundige anders moeten starten, dit wetende.
Change is transformatie
Change van binnenuit, blijf langdurig betrokken. Misschien is de juiste vertaling van change dan niet het Nederlandse 'verandering' maar is change meer een transformatie.
Wat vind jij? Reageer gerust hieronder. Of...lopen we een keer door de stad. Op zoek naar mooie metaforen en verdieping? Langs 'de koffiepot' bijvoorbeeld: Het Depot bij het Museumpark.
Met dank aan het artikel vanuit Change.inc
https://www.change.inc/circulaire-economie/wat-maakt-een-echte-toekomstmaker-dit-is-hoe-vakjuryleden-van-de-changemaker-impact-award-het-zien-39434?utm_medium=email&_hsmi=67912401&_hsenc=p2ANqtz-9yk8ieushm2EA4gfsYbYNoulxTeqJryA_OTVyKx1At-Qv8ykcDfL45_B-kD4nmg7w-jAGTEMx55bDUbMlHIDyL3GfZyQ&utm_content=67912401&utm_source=hs_email
Comments